Przepis na zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Ostatnio dużo nowych przepisów powstaje na słodkie desery. A to dlatego, że moi pacjenci mają takie potrzeby. Więc wymyślam, gotuję, piekę, próbuję 🙂  W rezultacie w jadłospisach moich pacjentów można znaleźć takie oto pyszności. 

Owoce sezonowe pod owsianą kruszonką

Skład:

1/2 szklanki owoców sezonowych, u mnie czerwone porzeczki i borówki, ale mogą być jagody, śliwki, jabłka lub inne owoce

łyżka płynnego miodu

kruszonka:

5 łyżek płatków owsianych, w tym 2 łyżki wcześniej zmielone w młynku na mąkę (można je zamienić na ta samą ilość mąki razowej)

2 płaskie łyżki masła

świeże owoce do dekoracji

Jak robię:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Owoce myję, porzeczki obieram z szypułek i przekładam do 2 naczynek żaroodpornych. Każdą polewam łyżeczką miodu.

 

 

 

 

 

 

 

W innej miseczce ugniatam palcami łyżkę miodu, masło i płatki owsiane, formując kruszonkę, która posypuję owce w miseczce. Piekę 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Ostudzone dekoruje owocami.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak zimno. Do deseru pasuje dobrze schłodzony jogurt naturalny, którym można polać deser bezpośrednio przed zjedzeniem. 

 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x