Mam coś dla Was pysznego. Smażonego, więc nadmiar tłuszczu koniecznie odsączcie na ręcznikach papierowych! Jeśli możesz jeść jajka, dodaj je do masy. Wtedy nie dodawaj zmielonego siemienia lnianego (siemię lniane w ilości 1 łyżki to zamiennik 1 jajka). Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej wybierz płatki owsiane bezglutenowe.
Skład:
cukinia, zielona, duża lub 2 małe, 750g
marchew, 2 szt, 100g
zmielone siemię lniane, 1 łyżka (lub 1 jajko)
sól, świeżo zmielony pieprz
płatki owsiane (bezglutenowe) 1/2 szklanki
olej do smażenia, np. ryżowy lub rzepakowy rafinowany
pestki dyni, wcześniej lekko podprażone na suchej, rozgrzanej patelni
pomidory
Cukinię dokładnie myję, obcinam końce i ścieram na tarce jarzynowej (cukinii nie obieram ze skóry). Przekładam do dużej miski. Solę i odstawiam na ok 5 -10 minut. W tym czasie obieram marchewki i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię odciskam rękoma z nadmiaru płynu. Dodaję do miski startą marchewkę, zmielone siemię lniane (lub jajko) oraz płatki owsiane. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam świeżo, grubo zmielonym pieprzem. mieszam. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placki nakładam łyżką i wykładam na patelni, formuję placuszki rozgniatając masę łyżką. Smażę z obu stron aż się zrumienią. Wykładam na talerz z rozwiniętym ręcznikiem papierowym, odciskam z nadmiaru tłuszczu. Przekładam na talerzyk, posypuje uprażonymi pestkami dyni. Zjadam z pomidorami.