W taki szarobury dzień jak dziś, nic tak nie poprawi humoru jak talerz rozgrzewającej zupy. Dziś zupa z soczewicy z warzywami.
Skład:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
4 pomidory, 500g
2 ziemniaki, 180g
cebula, mała 50g
2 marchewki, 100g
łyżka oliwy z oliwek lub masła, 10g
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
imbir zmielony, szczypta
sól, pieprz
czerwona papryka słodka 1/2 łyżeczki
czerwona papryka ostra, szczypta
Bulion warzywny lub wrzątek 2 litry
natka pietruszki
Soczewicę opłucz pod wodą. Cebulkę i czosnek posiekaj. Natkę grubo posiekaj. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Obierz marchewkę i ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i podsmaż czosnek i cebulkę. Podduś po przykryciem kilka minut, następnie dodaj pokrojone pomidory i marchewkę. Dodaj przyprawy, wymieszaj, zalej wrzątkiem / bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Po ok 10 minutach dodaj opłukaną soczewicę oraz posiekaną natkę i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie ewentualnie dopraw solą i pieprzem.