Ostatnio dużo nowych przepisów powstaje na słodkie desery. A to dlatego, że moi pacjenci mają takie potrzeby. Więc wymyślam, gotuję, piekę, próbuję 🙂 W rezultacie w jadłospisach moich pacjentów można znaleźć takie oto pyszności.
Owoce sezonowe pod owsianą kruszonką
Skład:
1/2 szklanki owoców sezonowych, u mnie czerwone porzeczki i borówki, ale mogą być jagody, śliwki, jabłka lub inne owoce
łyżka płynnego miodu
kruszonka:
5 łyżek płatków owsianych, w tym 2 łyżki wcześniej zmielone w młynku na mąkę (można je zamienić na ta samą ilość mąki razowej)
2 płaskie łyżki masła
świeże owoce do dekoracji
Jak robię:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Owoce myję, porzeczki obieram z szypułek i przekładam do 2 naczynek żaroodpornych. Każdą polewam łyżeczką miodu.
W innej miseczce ugniatam palcami łyżkę miodu, masło i płatki owsiane, formując kruszonkę, która posypuję owce w miseczce. Piekę 15 minut.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak zimno. Do deseru pasuje dobrze schłodzony jogurt naturalny, którym można polać deser bezpośrednio przed zjedzeniem.