Lubicie tortille? Niestety w składzie tej gotowej, dostępnej w sklepie, oprócz mąki, wody i oleju są jeszcze m.in: emulgatory, konserwanty, cukier i wiele innych. Zwróćcie uwagę następnym razem zanim wsadzicie je do koszyka. Tymczasem wykonanie tortille w domu wcale nie jest czasochłonne ani skomplikowane. Może nie tak szybkie, jak nasze polskie naleśniki, bo ciasto trzeba zagnieść i rozwałkować, ale czasem warto poświęcić niepełne 30 minut, by zrobić smaczny posiłek samodzielnie. Poza tym domowe tortille to dowód na to, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie. 8 sztuk pakowanych placków kosztuje ponad 12 zł, a tymczasem te wykonane w domu niecałe 2 zł.
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatki: nie musisz, ale zawsze możesz placki wzbogacić w siemię lniane lub otręby, ja dodałam 2 łyżki siemienia lnianego. Nie dodawaj więcej, bo dodatki utrudniają rozwałkowanie placków.
Wykonanie:
Przegotuj wodę. W misce wymieszaj mąkę z solą (i siemieniem lnianym, jesli zdecydujesz się je dodać) i zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem, odczekaj kilka minut po zagotowaniu). Dodaj olej. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie zagnieć ręką aż otrzymasz gładkie i miękkie w dotyku ciasto (około 5 minut). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na minimum kilkanaście minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8 części i uformuj kulki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej na koła o średnicy jak dno patelni. W trakcie wałkowania minimalnie podsypuj placki mąką, ale strzep jej nadmiar zanim położysz na patelnię (inaczej mąka się będzie przypalać).
Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przylegani. Smaż każdy placek ok. minuty, bez dodatku tłuszczu. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż niepełną minutę. Obróć na poprzednią stronę i smaż jeszcze przez minutę. Tortille powinna miejscami lekko się zrumienić. Nie przedłużaj czasu smażenia, bo tortille stanie się sucha i nie da się zwijać. Chyba, że masz zamiar użyć tortilli np. jako chrupkich trójkątów do dipu (np. z awokado lub pomidorowego), wtedy smaż je z obu stron nieco dłużej.