16 września 2013

2013 Wrzesień, Audycja Smaki zdrowia – „Chcesz być zdrów jedz bób!”

W audycji „Smaki zdrowia” dietetyczka Małgorzata Różańska mówiła o właściwościach bobu. Co zawiera?

Podobnie jak inne strączkowe, bób zawiera fitosterole, czyli związki podobne w budowie do cholesterolu i dzięki temu blokują receptory w jelitach, gdzie wchłaniany jest cholesterol. Przez to ograniczają przyswajanie cholesterolu z pożywienia i obniżają jego stężenie we krwi. 

Spożywanie bobu działa profilaktycznie w powstaniu osteoporozy. Bowiem bób zawiera wapń i izoflawony, które powodują zwiększenie gęstości mineralnej kości. Izoflawony przeciwdziałają także uderzeniom gorąca w okresie menopauzy. 

Bób jest również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego najwięcej znajduje się tuż pod skórką. 

Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma bób? Posłuchaj klikając TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *