Wielkanocne fit przepisy

babka wielkanocna

Lubisz tradycję, ale obawiasz się kaloryczności świątecznych potraw? Chciałabyś zmodyfikować przepisy, ale nie masz pewności czy nadal będą smakować dobrze? Przygotowałam przepisy fit na wielkanocne potrawy – zawierają zamienniki cukru oraz mają mniejszą ilość tłuszczu niż tradycyjne, kaloryczne dania.

Przepis w wersji fit na wielkanocną babkę marmurkową

Składniki:
150ml oleju
370 mąki orkiszowej
150g erytrytolu
4 jajka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
40g mleka lub wody
30g kakao

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić forme do babki. Do miski wlac olej i dodac 120g slodziku, wymieszać mikserem na wysokich obrotach. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 20ml mleka. Polowe masy wlac do formy na babkę. Do pozostałej połowy dodac pozostały slodzik i kakao. Wymieszać. Następnie przełożyć do formy. Dla uzyskania efektu marmurku trzeba wymieszać obie warstwy np. Widelcem. Piec ok godziny (u mnie 55min). Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie do ostygnięcia.

Marchewkowy piernik z imbirem

Uwielbiam to ciasto, jest wilgotne i bardzo smaczne. Zaczęłam piec je na Święta Bożego Narodzenia, ale jest tak dobre i „bogate” w smaku, że robię je teraz na każde święta – również na Wielkanoc. Polecam ci ten fit przepis na kolejną wielkanocną potrawę.

Składniki:
żytnia mąka 100gpszenna mąka 100cukier 100g(lub ta sama ilość erytrytolu, „oszczędzisz” wtedy na całym cieście ok 400kcal!), 60ml oleju
2 jajka
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 cm korzenia imbiru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
50g orzechów włoskich
50g nasion chia
4 marchewki ok. 250g
sok z 1/2 pomarańczy
Polewa:
skórka z 1/2 pomarańczy
tabliczka gorzkiej czekolady

Jajka utrzyj z cukrem/erytrytolem. Podczas miksowania dolewaj małą strużką olej. Następnie nasiona chia zmiel w młynku i wymieszaj z innymi suchymi składnikami (mąką, przyprawami, sodą) i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Teraz zetrzyj na tarce marchew i imbir a orzechy rozdrobnij, 2 łyżki odłóż do posypania. Następnie zeskrob skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 70 min. Upieczony piernik odstaw do ostudzenia. W tym czasie roztop w kąpieli mlecznej czekoladę dodając skórkę z pomarańczy. Polej nim piernik i posyp pokruszonymi orzechami.

Fit sernik pieczony

Kolejny fit przepis na wielkanocną potrawę należy do sernika, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych.

Składniki: 3 łyżki (ok 50g) masła, 50g cukru brązowego (lub najlepiej erytrytolu), opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka (2 żółtka i 2 białka), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny,750g chudego twarogu zmielonego dwukrotnie, szczypta soli.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawaj po jednym żółtku. Nadal miksując dodaj proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Następnie dodaj twaróg miksując na niższych obrotach. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do twarogu już nie miksując a delikatnie mieszając łyżką. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do blaszki/ tortownicy. Piec ok 60minut w temperaturze 180stopni C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na ok. 20 minut lub dłużej aż piekarnik wystygnie.

Pasztet z ciecierzycy

Pora na wytrawne fit przepisy na wielkanocne potrawy.

PASZTET Z CIECIERZYCY (PRZEPIS NA 6 PORCJI)
Ciecierzyca (ugotowana) – 500 g (25 x Łyżka)
Pietruszka, korzeń – 250 g (5 x Sztuka)
Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka)
Bulion drobiowy (domowy) – 120 g (0.5 x Szklanka)
Tahini – 120 g (20 x Łyżeczka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
Kmin rzymski (kumin) – 12 g (3 x Łyżeczka)
Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
Papryka słodka (mielona, wędzona) – 5 g (1 x Łyżeczka)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 40 minut

Ciecierzycę namocz dzień wcześniej i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj marchew i pietruszkę i smaż przez ok. 6
minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości (ok. 8 minut) Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w 170 stopniach (z włączonym
termoobiegiem).

Jajka faszerowane twarogiem i suszonymi pomidorami

Jajko to główny bohater tych świąt. Dlatego w fit przepisach na wielkanocne potrawy nie powinno zabraknąć i dania z jajem!

Składniki:
Jaja kurze całe – 224 g (4 x Sztuka)
Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 75 g (5 x Sztuka)
Twaróg chudy lub półtłusty 50g
Kiełki rzodkiewki – 16 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 25 minut

Twaróg rozgnieć widelcem. Ugotuj jajko na twardo i pokrój je w połówki. Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka odłóż do miseczki. Do żółtek dodaj twaróg, wrzuć suszone pomidory i zblenduj na gładką masę. Każdą połówkę jajka faszeruj jedną łyżeczką pasty. Podawaj z kiełkami.

Smacznego!

Jestem ciekawa czy któryś z przepisów Was zainteresował i planujecie go wypróbować przez najbliższe święta?

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x