18 września 2013

Kasza jaglana

przerobioneTe małe żółte ziarenka z czarną kropką po środku, niegdyś bardzo popularne w diecie, dziś (na szczęście!) znów wracają do łask. Są bardzo wartościowe, lekkostrawne i mogą stanowić rozwiązanie na wiele problemów zdrowotnych.

Kasza jaglana pochodzi z prosa. Jest bezglutenowa, tzn. że skorzystać z niej mogą osoby z nietolerancja i alergią na gluten oraz można bez obaw podawać ją dzieciom.  

Ale zmarzłam dziś rano! Dlatego postanowiłam na śniadanie zjeść jaglankę z rozgrzewającymi przyprawami (przepis ze zdjęciem niebawem). Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma właściwości ocieplające organizm. W okresie jesienno – zimowym warto także włączyć ją częściej do swojego menu. Kasza jaglana, w przeciwieństwie do innych kasz, ma właściwości zasadotwórcze. Dlatego koniecznie powinny ją pokochać osoby spożywające duże ilości produktów zakwaszających (mięsa, białej mąki i słodyczy). 

Kasza jaglana to źródło krzemu, którego niedobory są przyczyną łamliwości włosów i paznokci. Jeśli zauważyłaś, że Twoje włosy i paznokcie są słabsze, jedz jaglankę! Ponadto to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, które także wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Czeka Cię sesja, pracujesz umysłowo? Kasza jaglana obfituje w lecytynę, która wpływa na koncentrację i szybkość uczenia się. Zawiera też w magnez (dwukrotnie więcej niż kasza jęczmienna) – pierwiastek niezbędny gdy żyjesz w stresie (a któż dziś się nie stresuje?). Kasza jaglana to również źródło żelaza, którego niedobory powodują m.in. spadek koncetracji, osłabienie organizmu i skłonność do infekcji. Jak na mało przetworzone produkty zbożowe, jaglanka ma niestety dość wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ogranicza się ją w diecie osób z cukrzycą. Jednak osoby odchudzające się nie powinny z niej zupełnie rezygnować. Zawarty w kaszy jaglanej krzem przyspiesza przemianę materii. Aby zmniejszyć skok cukru we krwi po spożyciu kaszy jaglanej, możesz wymieszać ją np. z brązowym ryżem, który obfituje w błonnik pokarmowy i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Kasza jaglana to bogactwo antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze powodują zbyt szybkie starzenie się organizmu i powstawanie wielu chorób, w tym nowotworowych.

Jak gotować?

Przed gotowaniem kaszę wysyp na sitko i opłucz zimną wodą. Następnie przelej wrzątkiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Opłukaną kaszę gotuj w wodzie. Zaczynaj gotowanie od wrzątku – zmniejszysz w ten sposób straty witamin. Zawsze gotuj kaszę w ilości 1:2, tzn. 2 x tyle wody co kaszy. Np. szklankę kaszy powinieneś gotować w 2 szklankach wody. Kaszę możesz lekko osolić oraz dodać niewielką ilość tłuszczu (np. łyżeczkę oleju rzepakowego lub masła). Kasza należy gotować na małym ogniu, pod przykryciem. Zazwyczaj trwa to średnio ok. 20 minut (aż wchłonie całą wodę). Jeśli po tym czasie jest zbyt twarda, przedłuż czas gotowania o kilka minut lub wstaw do nagrzanego piekarnika. Mi nigdy nie zdarzyło się, że kasza jaglana po 20 minutach gotowania była twarda. Być może to też kwestia tego, że wszystkie kasze/ ryże gotuję do postaci al dente:)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *