19 lutego 2017

Przepis na „odchudzoną” tradycyjną szarlotkę bez cukru

Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast w mojej rodzinie bez dwóch zdań. Jest zawsze. Pieczona z okazji imienin, urodzin, Świąt Bożego Narodzenia czy z okazji zwykłej niedzieli. I wcale nie nam się nie znudziła! A ja, jak to ja ;), postanowiłam trochę pogrzebać w przepisie i zmniejszyć jej kaloryczność, ale tak by nadal była pyszna i zachwycała smakiem.

Składniki:

2 i 1/3 szklanki mąki,

100g masła,

1 jajko,  

2 łyżeczki proszku do pieczenia,  

szczypta soli,

Nadzienie:  1,5 kg jabłek (idealnie Szara Reneta),

1 łyżeczka cynamonu

Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieść i zagnieść w miseczce, owinąć folią aluminiową i wstawić  do lodówki na ok. 30 min.

W tym czasie jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce „jarzynowej”. Wycisnąć sok z jabłek (ja wyciskam go po prostu rękoma), ale tak by jabłka pozostały wilgotne.

Wyłożyć blachę papierem, ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 nierówne części, Rozwałkować każdy kawałek (nie musi być równo). Wyłożyć blaszkę – dno i boki. Ponakłuwać widelcem.

Starte jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.

Resztę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka, ponakłuwać widelcem ciasto z wierzchu.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C na 40-45 min.

 

Smacznego!

 

dav

dav

dav

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *