24 lutego 2017

Sos warzywny do makaronu

Kto ma ochotę na prosty sos warzywny do makaronu? Albo do kaszy? Albo ryżu? Ten jest uniwersalny! I prosty i z samych warzyw!

 

 

 

 

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa  z oliwek 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • marchew, 1 szt 50 g
  • cukinia, 1 szt. ok 250 g
  • pieczarki, 4 duże, ok 100 g
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • sól 
  • pieprz biały
  • natka pietruszki
  • świeża i suszona bazylia (suszonej 2 łyżki)
  • ser grana padano (starty) opcjonalnie
  • ulubiony makaron

Cebulę, czosnek, marchew, cukinię i pieczarki drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę i czosnek. Mieszać ok 2 minut. Po tym czasie dodać marchewkę. Mieszać kolejne 2 minuty, po tym czasie dodać cukinię i pieczarki oraz natkę i kilka listków bazylii. Wymieszać i dodać pomidory i łyżkę masła oraz suszoną bazylię, sól, biały pieprz. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 – 25 minut. W tym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Zjeść z ugotowanym na półtwardo makaronem, opcjonalnie posypać startym serem grana padano i udekorować świeżymi listkami bazylii.

 

smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *