2013 Sierpień Radio Jedynka – Audycja Smaki Zdrowia „Maliny – pyszne i zdrowe”

przerobioneTym razem w radiowej Jedynce w audycji „Smaki Zdrowia” Anna Popek pytała dietetyczkę z Foodarea o właściwości zdrowotne malin. 

Maliny bogate są w kwas elagowy, który działa przeciwnowotworowo, wpływa ochronnie na DNA. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu znalazł też zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia. Maliny są też bogate w potas, wapń i magnez, które regulują ciśnienie krwi. Zawierają również żelazo, miedź i kwas foliowy niezbędne w profilaktyce niedokrwistości.

Maliny pomocne będą także w przeziębieniach, ponieważ zawierają kwas salicylowy. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie. 

Całej rozmowy możesz posłuchać klikając TUTAJ 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x