Przepis na szybką cieciorkę ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

4 garście świeżych listków szpinaku

1,5 szklanki ugotowanej cieciorki/ ciecierzycy

puszka krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 łyżka mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego to nie to samo co kminek!)

sól

pieprz

2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy z oliwek)

 

Przygotowanie:

Czosnek obieram, siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekany czosnek. Ciągle mieszając, chwilę smażę. Dodaję listki szpinaku, czekam aż zwiędną, co chwila mieszając. Następnie dodaję pomidory z puszki wraz z zalewą, mieszam składniki i dorzucam namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycę. doprawiam solą, pieprzem i kuminem. Wszystko dusze na wolnym ogniu ok 3 minut. I już gotowe!

Jak przygotować cieciorkę?

Dzień wcześnie wypłucz połowę potrzebnej porcji (cieciorka zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie podczas moczenia) pod wodą i zalej ją wodą w garnku. zostaw na kilka godzin, np. na noc (możesz tez dłużej). Po kilku godzinach odlej wodę, wypłucz cieciorkę raz jeszcze i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Do gotującej wody możesz dodać bulionu warzywnego.  Po tym czasie cieciorkę odlej. 

 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x