Składniki:
4 garście świeżych listków szpinaku
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki/ ciecierzycy
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego to nie to samo co kminek!)
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy z oliwek)
Przygotowanie:
Czosnek obieram, siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekany czosnek. Ciągle mieszając, chwilę smażę. Dodaję listki szpinaku, czekam aż zwiędną, co chwila mieszając. Następnie dodaję pomidory z puszki wraz z zalewą, mieszam składniki i dorzucam namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycę. doprawiam solą, pieprzem i kuminem. Wszystko dusze na wolnym ogniu ok 3 minut. I już gotowe!
Jak przygotować cieciorkę?
Dzień wcześnie wypłucz połowę potrzebnej porcji (cieciorka zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie podczas moczenia) pod wodą i zalej ją wodą w garnku. zostaw na kilka godzin, np. na noc (możesz tez dłużej). Po kilku godzinach odlej wodę, wypłucz cieciorkę raz jeszcze i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Do gotującej wody możesz dodać bulionu warzywnego. Po tym czasie cieciorkę odlej.