Jednym z najczęstszych przekonań dotyczącym diety przeciwtrądzikowej jest to, że powinno się wyeliminować z niej czekoladę. A co na to nauka? Czy czekolada może być w diecie przeciwtrądzikowej czy nie?
Czekolada nasila zmiany trądzikowe?
W 2011 roku „Journal of American Academy of Dermatology” opublikował badanie, z którego wynikało, że istotne zmiany w nasileniu trądziku wystąpiły już po jednorazowym spożyciu czekolady. Autorzy postawili hipotezę, że czekolada może zaostrzyć zmiany trądzikowe. Brak było jednak informacji o rodzaju czekolady spożywanej przez badane osoby oraz o zawartości kakao w tej czekoladzie. A to może wpływać na wyniki. Gorzka czekolada jest bogata w kakao a tym samym przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać stan zapalny. Im więcej kakao w czekoladzie tym większy jej potencjał antyoksydacyjny. Mleczna czekolada jest znacznie bogatsza w cukier a uboższa w kakao niż jej gorzka. Biała natomiast w ogóle nie ma w składzie kakao, za to znacznie więcej cukru niż jej ciemne odmiany.
Słodycze czekoladowe bogate są w cukier!
Czekolada i produkty z czekoladą mogą zaostrzać trądzik nie przez czekoladę jako taką, ale przez wysoki indeks glikemiczny spowodowany dużą ilością dodanego cukru.
Biała czekolada pogarsza stan skóry, ale gorzka już nie?
Potwierdza to badanie, w którym stwierdzono, że biała czekolada (która nie zawiera kakao, ale bogata jest w cukier) zaostrzała zmiany trądzikowe, natomiast gorzka czekolada (która jest bogata w kakao, ale uboga w cukier) już nie. Winowajcą pogorszenia się stanu skóry po zjedzeniu czekoladowych wcale nie musi być więc kakao jako takie, ale właśnie cukier dodany.
Czekolada w diecie przeciwtrądzikowej – podsumowanie
Badania wskazują, że czekolada może nasilać zmiany trądzikowe, choć w chwili obecnej trudno znaleźć mechanizm tego działania. Przypuszcza się jednak, że głównym powodem, dla którego czekolada pogarsza stan skóry jest zawartość w niej cukru.
Co radzę pacjentom, którzy borykają się z trądzikiem?
Dlatego moim pacjentom radzę by stronili od czekoladowych słodyczy kupnych, gotowców, które są bogate w cukier i tym samym mają wysoki ładunek glikemiczny a ten jak wiadomo nasila stan zapalny i sprzyja powstawaniu trądziku i jego nasileniu. O czym pisałam więcej w tym artykule: https://foodarea.pl/dieta-przeciwtradzikowa/
Jak sprawdzić jak działa na ciebie kakao? Najprościej wypij kakao (naturalne, bez cukru) zrobione na mleku roślinnym (bez dodanego cukru). Jeśli mimo to zauważysz pogorszenie zmian trądzikowych, wyeliminuj z diety kakao pod każdą postacią. Jeśli stwierdzisz, że takie naturalne kakao na roślinnym mleku działa neutralnie spróbuj z niewielką ilością czekolady. Pamiętaj jednak, żeby w wyborze kierować się procentową zawartością kakao w czekoladzie. Im mniej cukru w czekoladzie tym mniejsze prawdopodobieństwo, że jej zjedzenie spowoduje nasilenie trądziku.