Oliwa z oliwek jest nieodłącznym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Jest jej znakiem rozpoznawczym. Oczywiście, mowa tu o oliwie extra vergine, to znaczy z pierwszego tłoczenia – wyciskana na zimno (tj. w temp. do 30°C). Oliwa z oliwek dzięki temu, że jest zdrowym tłuszczem (zawiera w przewadze jednonienasycone kwasy tłuszczowe), obniża ryzyko chorób serca, bo zwiększa stężenie frakcji HDL (czyli „dobrego”) cholesterolu we krwi.
W sklepach znajdziemy najróżniejsze odmiany oliwy. Którą wybrać? Jak kupować?
Oto kilka zasad jakimi należy kierować się przy zakupie oliwy z oliwek:
1. Nie wybieraj oliwy z oliwek z najniższej półki cenowej. Dobra oliwa nie może być tania,
2. Butelka powinna być z ciemnego (np. ciemnozielonego) szkła, które chroni oliwę przed światłem, a tym samym utlenieniem kwasów tłuszczowych,
3. Oliwa z oliwek w sklepie (i później w domu) powinna być przechowywana z dala od bezpośredniego źródła ogrzewania. Wielokrotnie zimą widziałam w supermarketach jak tuż nad regałami z oliwami znajdowały się panele grzewcze. Takiej oliwy nie kupuj!
4. Czytaj etykietę na oliwie, z jakiego jest regionu, gdzie jest rozlewana. Najlepiej zrobisz jak wybierzesz tą rozlewaną i butelkowaną u producenta (np. w Hiszpanii) – unikniesz w ten sposób prawdopodobieństwa fałszowania oliwy przez dodatek innych, tańszych olejów roślinnych,
5. Zwróć uwagę na datę produkcji. Maksymalny okres trwałości oliwy extra vergine wynosi 2 lata od daty jej produkcji. Najlepiej jednak zużyć ją w ciągu roku,
6. Idealnie, jeśli przed zakupem byłaby możliwość spróbowania oliwy. Prawdziwa oliwa z oliwek extra vergine ma „trawiasty” zapach i ostry smak, lekko drapie w gardło,
7. Warto wybierać produkty firm, które mają długoletnią tradycję w produkcji oliwy z oliwek. Jedną z takich jest firma Borges, mająca ponad stuletnią tradycję i doświadczenie.
Nie warto kupować znacznie droższej oliwy smakowej. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni.
Jak przyrządzić wysokiej jakości oliwę smakową? Wystarczy przestrzegać kilku zasad:
- Składniki muszą być świeże i aromatyczne;
- Butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche;
- Składniki oliwy smakowej muszą być przykryte oliwą.
- Przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)
Krok 1
Butelkę wyparzyć wrzącą wodą i starannie wytrzeć
Krok 2
Należy przygotować składniki, z jakich można uzyskać oliwę smakową. Istotne jest by wszystkie składniki dokładnie osuszyć – w ten sposób uniknie się zagrożenia powstania bakterii (w samej oliwie nie mają możliwości się rozwinąć, obecność wody to zmienia).
Do wyboru:
Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidorami
- Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym bardziej intensywna – co kto lubi!)
- Część z nich należy wrzucić, w całości, posiekać bądź rozgnieść.
- Dorzucić kilka plastrów pokrojonych lub całych suszonych pomidorów
- Można spróbować oliwy już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków; jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni.
W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylia czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.
Oliwa z chili
- Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
- Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić.
- Wg uznania można dodać gałązkę oreg ano i/lub 2-3 ząbki czosnku
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.