Kiedy Twoje dziecko wstaje przed 6, domaga się bułki, a Ty własnie zorientowałaś się, że skończyło się pieczywo…
Powstaje przepis. Szybki. Z tego co masz. Uf! na szczęście piekę często to mam zapas drożdży w lodówce! 😉
Potrzebujesz:
400g mąki pszennej (2,5 szklanki)
ok 50g innej mąki razowej, u mnie pszenna razowa
40g drożdży (4 łyżeczki pokruszonych)
olej ryżowy lub rzepakowy, 2 łyżki
szklanka ciepłej wody
sól, łyżeczka
cukier, szczypta
siemię lniane, 1/2 szklanki
siemię i pestki słonecznika do posypania bułeczek
roztrzepane małe jajko, do posmarowania bułek
Mąki mieszam z wodą, solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem lnianym. Po rozrobieniu uformować rękoma kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200stopni C. Każdą bułeczkę cienko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika i siemieniem. Piec ok 30 minut. Z podanych ilości wyszło mi 8 bułeczek, ale spokojnie mogłam zrobić je mniejsze (podczas pieczenia ładnie wyrosły) i tym samym 2-3 więcej.
Miłego dnia!