Uwielbiam piec chleb w domu. Lubię smak i zapach pieczonego chleba w domu. Mało tego, ten kupny, przestał mi smakować. Gdy kupuję chleb zwykle z większości pożytek mają kaczki w parku 😉 Już jeden przepis na chleb na zakwasie podawałam na stronię Tutaj
A teraz podam przepis na chleb na drożdżach, z mąki orkiszowej i płatków owsianych. Nie ma żadnych niepotrzebnych, sztucznych dodatków. I w dodatku zrobisz go naprawdę szybko. I uda się na pewno, gwarantuję 🙂
Skład (forma ok 30x12x10cm)
1/2 szklanki ciepłej wody
szklanka ciepłego mleka
świeże drożdże 40g, pokruszone
cukier, łyżeczka
sól, łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka orkiszowa 2 szklanki
płatki owsiane, górskie, 1/2 szklanki
pestki słonecznika, 1/3 szklanki
olej rzepakowy lub ryżowy, 2 łyżki (plus ilość do natłuszczenia formy)
Jak robię?
Wodę i mleko wymieszać, dodać cukier, sól i drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąki, płatki owsiane, pestki słonecznika i olej i wyrabiać ręką lub w trybie interwałowym w urządzeniu do mieszania ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-45 minut. Po tym czasie przełożyć ręką do wysmarowanej olejem formy i odczekać kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Piec ok 40 minut.