To danie świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Może być zjedzone na ciepło, albo na zimno.
Czas wykonania z pieczeniem to ok 35 minut, ale umówmy się, najpierw gotuje się kasza ok 15 minut, a potem zapieka 20 minut.
Składniki:
wychodzą 3 małe porcje jak na zdjęciu:
Kasza jaglana 1/2 szklanki 90g
1 Szklanka mleka lub mleka roślinnego
Łyżeczka miodu
Łyżeczka masła
1 łyżka żurawiny suszonej
12 truskawek (300g)
Praż kaszę jaglaną w garnku o grubym dnie aż poczujesz jej charakterystyczny zapach. Zalej szklanką mleka, dodaj miód. Gotuj ok 10-15 minut pod przykryciem, odstaw na kolejne 15 minut, by kasza wchłonęła resztę płynu. Wymieszaj kaszę z masłem i żurawiną. Nałóż do miseczek żaroodpornych. Dodaj na wierzch truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Miseczki przykryj folią aluminiową i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut.
Smacznego!