Przepis na kremową zupę ze szpinaku z serkiem i pestkami dyni

Zupy jesienią są super. Rozgrzewają, sycą, a przy tym są zdrowe i wzbogacają dietę w warzywa. O tej porze roku w mojej kuchni powstało już wiele przepisów na zupy. Dziś polecam kremową zupę ze szpinaku z pestkami dyni. Jest pyszna, kremowa. W dodatku jej wykonanie zajmie nie więcej niż 20 minut. 

Skład:

1 marchewka, 50g

2 małe ziemniaki, 

szpinak baby, świeży 150g

cebula, 50g

ząbek czosnku

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka Bieluch, 50g

sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek, 20g

500ml wrzątku

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szpinak dokładnie umyj. 

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podduś na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć marchewkę, ziemniaki, szpinak i 1/2 łyżeczki soli i gotuj ok 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem na koniec miksowania dodaj jogurt lub serek. Dopraw do smaku pieprzem. Zjedz posypaną pestkami dyni. 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Przegląd prywatności
Foodarea │ Poradnia dietetyczna Pruszków

Korzystam z plików cookies, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookies są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ciasteczka stron trzecich

Korzystam z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, tj. liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego pliku cookies pomaga ulepszyć stronę internetową.