Zupy jesienią są super. Rozgrzewają, sycą, a przy tym są zdrowe i wzbogacają dietę w warzywa. O tej porze roku w mojej kuchni powstało już wiele przepisów na zupy. Dziś polecam kremową zupę ze szpinaku z pestkami dyni. Jest pyszna, kremowa. W dodatku jej wykonanie zajmie nie więcej niż 20 minut.
Skład:
1 marchewka, 50g
2 małe ziemniaki,
szpinak baby, świeży 150g
cebula, 50g
ząbek czosnku
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka Bieluch, 50g
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek, 20g
500ml wrzątku
Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szpinak dokładnie umyj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podduś na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć marchewkę, ziemniaki, szpinak i 1/2 łyżeczki soli i gotuj ok 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem na koniec miksowania dodaj jogurt lub serek. Dopraw do smaku pieprzem. Zjedz posypaną pestkami dyni.