Przepis na tartę jabłkową

Jak to jest, że robiłam tą tartę sto razy, ale gdy pomyślałam, żeby zrobić jej zdjęcie i wrzucić przepis dla Was, nagle jabłka się łamią przy układaniu (i zamiast pięknej róży wychodzi mały bałagan), nagle piekarnik się wyłącza podczas pieczenia…

Ale jest! i gwarantuję, że jest pyszna! 

Ciasto na tartę nie zawiera cukru. Ma mniejszą zawartość tłuszczu niż standardowe. Zamiast mąki orkiszowej, której użyłam możesz też z powodzeniem użyć razowej. 

Nadzienie nie ma cukru, ale użyłam miodu. Możesz zupełnie zrezygnować z płynnego nadzienia i wtedy uzyskasz jeszcze niższą kaloryczność porcji. 

Wielkość formy na tartę średnica 26cm.

Jeśli tartę podzielimy na 8 sporych kawałków to każda porcja ma ok. 180kcal (Białko 2,5g Tłuszcz 5,9g, Węglowodany 31g)

Składniki:

Ciasto na tartę:

50g masła pokrojonego na kawałki

150g mąki orkiszowej 

1 szczypta soli

ziarenka wanilii wyjęte z 1 cm laski wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnego)

50ml wody

Nadzienie:

4 średnie jabłka ok 800g (np. szara reneta)

2 łyżki miodu

sok z 1 cytryny

3 goździki

cynamon do posypania jabłek

Ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200stopni C. Jeśli Twoja forma do tarty nie ma nieprzywierającej powłoki (jak moja szklana) to lekko posmaruj ją masłem i odstaw.
  2. Ugnieć wszystkie składniki, dodając małym strumieniem wodę.
  3. Ugniecione ciasto (musi odrywać się od rąk) przełoż na stolnicę lub dużą deskę lub blat w celu rozwałkowania. 
  4. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przygotowaną tartę, podziurkuj widelcem ciasto i odstaw do lodówki.

Nadzienie:

  1. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i usuń gwiazda nasienne. Jedno jabłko odłóż. Pozostałe ćwiartki pokój w cienkie plasterki.
  2. Odłożone jabłko pokrój w kostkę, włóż do garnka, dodaj goździki i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewaj co chwila mieszając aż jabłka będą miękkie. Wtedy wyjmij goździki i zmiksuj blenderem jabłka na gładką masę. Odstaw do ostudzenia (np. na parapet lub balkon wtedy szybciej :))
  3. Wyjmij z lodówki spód tarty, wyłóż równomiernie ostudzoną masę. 
  4. Na wierzch ułóż plasterki jabłka tworząc wzór rozety. Posyp lekko cynamonem. 
  5. Piecz 35 minut aż jabłka nabiorą złocistego koloru. 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x