Jak to jest, że robiłam tą tartę sto razy, ale gdy pomyślałam, żeby zrobić jej zdjęcie i wrzucić przepis dla Was, nagle jabłka się łamią przy układaniu (i zamiast pięknej róży wychodzi mały bałagan), nagle piekarnik się wyłącza podczas pieczenia…
Ale jest! i gwarantuję, że jest pyszna!
Ciasto na tartę nie zawiera cukru. Ma mniejszą zawartość tłuszczu niż standardowe. Zamiast mąki orkiszowej, której użyłam możesz też z powodzeniem użyć razowej.
Nadzienie nie ma cukru, ale użyłam miodu. Możesz zupełnie zrezygnować z płynnego nadzienia i wtedy uzyskasz jeszcze niższą kaloryczność porcji.
Wielkość formy na tartę średnica 26cm.
Jeśli tartę podzielimy na 8 sporych kawałków to każda porcja ma ok. 180kcal (Białko 2,5g Tłuszcz 5,9g, Węglowodany 31g)
Składniki:
Ciasto na tartę:
50g masła pokrojonego na kawałki
150g mąki orkiszowej
1 szczypta soli
ziarenka wanilii wyjęte z 1 cm laski wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnego)
50ml wody
Nadzienie:
4 średnie jabłka ok 800g (np. szara reneta)
2 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
3 goździki
cynamon do posypania jabłek
Ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 200stopni C. Jeśli Twoja forma do tarty nie ma nieprzywierającej powłoki (jak moja szklana) to lekko posmaruj ją masłem i odstaw.
- Ugnieć wszystkie składniki, dodając małym strumieniem wodę.
- Ugniecione ciasto (musi odrywać się od rąk) przełoż na stolnicę lub dużą deskę lub blat w celu rozwałkowania.
- Rozwałkowanym ciastem wyłóż przygotowaną tartę, podziurkuj widelcem ciasto i odstaw do lodówki.
Nadzienie:
- Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i usuń gwiazda nasienne. Jedno jabłko odłóż. Pozostałe ćwiartki pokój w cienkie plasterki.
- Odłożone jabłko pokrój w kostkę, włóż do garnka, dodaj goździki i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewaj co chwila mieszając aż jabłka będą miękkie. Wtedy wyjmij goździki i zmiksuj blenderem jabłka na gładką masę. Odstaw do ostudzenia (np. na parapet lub balkon wtedy szybciej :))
- Wyjmij z lodówki spód tarty, wyłóż równomiernie ostudzoną masę.
- Na wierzch ułóż plasterki jabłka tworząc wzór rozety. Posyp lekko cynamonem.
- Piecz 35 minut aż jabłka nabiorą złocistego koloru.