Sezon na pomidory w pełni! Trzeba to wykorzystać. Od 2 tygodni robię zupę pomidorową co drugi dzień. Tym bardziej, że pomidorów u nas pod dostatkiem. Rosną w ogródku u moich Rodziców. Różne: żółte, czerwone, malinowe, małe, duże.
Wykorzystajcie sezon na pomidory, teraz są najpyszniejsze i najcenniejsze! 😀
Skład:
750 g pomidorów (u mnie żółte, czerwone, malinowe), ja nie obieram ze skóry
mała cebula, 50g
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oregano suszone, łyżeczka
500g wrzątku
masło, 2 łyżki, 20g
sól, łyżeczka
jogurt naturalny, 3 łyżki
Potrzebny będzie blender
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, mieszaj i podduś na wolnym ogniu, nie dopuść by zmieniły kolor. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Podduś jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj sól, listki natki pietruszki i suszone oregano. Zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu co chwila mieszając ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość dokładnie, odlej 1/2 szklanki zupy, dodaj jogurtu i wymieszaj. Wlej do całej zupy i dokładnie wymieszaj zupę.
Ja dodaję do niej tradycyjnie makaron lub ryż albo kasze jaglaną albo czerwoną soczewicę.
A Wy macie swoje przepisy na pomidorówkę?