27 lipca 2017

Pora na pomidora

Lubicie pomidory? Warto je jeść szczególnie teraz, w sezonie. Dlaczego?

To co wyróżnia pomidory na tle innej żywności to wysoka zawartość związku o nazwie likopen- czerwonego barwnika należącego do karotenoidów. Im bardziej intensywnie czerwony pomidor tym więcej likopenu zawiera. Dojrzałe pomidory są również bogatsze w likopen. Także te, które dojrzewają w słońcu mają go więcej od tych rosnących w szklarni, poza sezonem. 

A likopen to taki super składnik, którego nigdzie indziej nie znajdziecie, przynajmniej nie w takiej ilości, jak w pomidorze.

  • szczególnie to zainteresuje pewnie panów: likopen ma bardzo silne działanie przeciw rakowi prostaty. Wykazali to naukowcy w wielu badania. W jednym z badań jest taki, że jedzenie sosu pomidorowego 2-4 razy w tygodniu obniża ryzyko tego nowotworu nawet o 34%!
  • jeśli na Twoim talerzu regularnie goszczą pomidory to masz także mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, okrężnicy i odbytnicy
  • likopen chroni przed głównym powodem śmierci Polaków – czyli chorobami układu krążenia. Badania kliniczne pokazują, że zjedzenie codziennie 60mg likopenu (to tyle ile znajduje się np. w 160g sosu pomidorowego) przez 3 miesiące skutkowało zmniejszeniem LDL cholesterolu o 14%! 
  • świetnie się składa, że sezon na pomidory przypada w lecie, bo likopen pełni w skórze rolę fotoochraniacza. To znaczy, że umie absorbować promieniowanie oraz eliminuje  rodniki indukowane działaniem promieniowania UV. Inaczej: po prostu chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. 

To jak? Na obiad pomidorówka? 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *