30 czerwca 2017

Przepis na pesto z bazylii, słonecznika i orzeszków pinii

Dziś miałam urwanie głowy. Wspominałam o tym, że piszę książkę? A więc termin oddania jest bardzo bliski, coraz bliższy, więc praca nad książką wre! Dziś był jeden z tych dni, kiedy pracujesz i zaczyna burczeć w brzuchu a Ty orientujesz się, że właśnie nadeszła pora kolejnego posiłku! A sądziłam, że minęło ledwie pół godziny. W tym samym momencie orientujesz się, że w lodówce pustki. Ale są jakieś zioła w doniczce, jest oliwa, są ziarna, jest makaron. Jest co jeść 🙂

Pesto z bazylii. To jeden z przepisów, który zawsze się uda. I taki, który zrobisz szybko. Obiad idealny, szybki, zdrowy i sycący. Do zrobienia pesto potrzeby będzie blender a jeśli dysponujesz blenderem ręcznym to najlepiej nakładka siekająca na blender. 

 

 

 

Składniki:

  • garść listków bazylii (oczywiście świeżej)
  • ser parmezan (u mnie grana padano), u mnie ilość 2x ktora widoczna jest na zdjęciu
  • oliwa  z oliwek, 5 łyżek
  • łyżka obranych ziaren słonecznika
  • łyżka orzeszków pinii (moga tez być obrane ze skórki migdały lub większa ilość pestek słonecznika lub dyni)
  • czosnek, 1 ząbek
  • makaron ugotowany al dente

Jak przygotować:

Zostawiasz połowę plasterków sera. Wszystkie składniki oprócz orzeszków pinii blendujesz w blenderze. Mieszasz z ugotowanym, odlanym, ale jeszcze gorącym makaronem. Na wierzch posypujesz orzeszkami i połową plasterków parmezanu. I już. Prawda, że to szybkie i pyszne danie? 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *