28 lipca 2017

Przepis na pesto z brokułów i pestek dyni

Ogłaszam piątek dniem pesto! 😉  miłego piątku!

 

Pesto z brokułów i pestek dyni

2 porcje

Skład:

Brokuły, 200g

Pestki dyni 4 łyżki, w tym 1 łyżka do posypania

Ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego

Pieprz czarny, świeżo zmielony

Ser parmezan, 4 łyżki startego

200g pełnoziarnistego makaronu spaghetti

Brokuły umyj, podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek, gotuj ok 3 minut. Pestki dyni upraż przez kilka minut na rozgrzanej patelni, co chwila mieszając. Przełóż do malaksera, dodaj połowę startego sera, czosnek i zmiksuj. Następnie dodaj oliwę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zmiksuj. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, jeszcze gorący, połącz z przygotowanym pesto. Posyp pozostałą ilością startego sera i pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *