20 września 2017

Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy

W taki szarobury dzień jak dziś, nic tak nie poprawi humoru jak talerz rozgrzewającej zupy. Dziś zupa z soczewicy z warzywami. 

Skład:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

4 pomidory, 500g

2 ziemniaki, 180g

cebula, mała 50g

2 marchewki, 100g

łyżka oliwy z oliwek lub masła, 10g

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

imbir zmielony, szczypta

sól, pieprz

czerwona papryka słodka 1/2 łyżeczki

czerwona papryka ostra, szczypta

Bulion warzywny lub wrzątek 2 litry

natka pietruszki

Soczewicę opłucz pod wodą. Cebulkę i czosnek posiekaj. Natkę grubo posiekaj. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Obierz marchewkę i ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i podsmaż czosnek i cebulkę. Podduś po przykryciem kilka minut, następnie dodaj pokrojone pomidory i marchewkę. Dodaj przyprawy, wymieszaj, zalej wrzątkiem / bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Po ok 10 minutach dodaj opłukaną soczewicę oraz posiekaną natkę i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie ewentualnie dopraw solą i pieprzem. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *