Przepis na aromatyczną fasolę z warzywami i ryżem

Podrzucam Wam szybki przepis na pyszne i sycące danie. Gulasz z fasoli z warzywami i brązowym ryżem. Ogromną rolę odgrywają tu przyprawy – nadają daniu oryginalny smak.

Składniki:
2 szklanki fasoli białej wcześniej namoczonej w wodzie i ugotowanej (spokojnie – fasola z puszki też będzie ok)
1 mała cebula
Ząbek czosnku,
Puszka pomidorów pokrojonych bez skorki
Natka pietruszki
1 mała papryka czerwona
2 łyżki kukurydzy konserwowej
Olej do smażenia np. Rzepakowy 2 łyżki
Przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta lubczyku, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, szczypta mielonej kolendry, duża szczypta chilli lub kawałek pokrojonej suszki

Na rozgrzanym oleju przysmażam pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ostrożnie, żeby czosnek nie zbrązowiał), dodaje wszystkie przyprawy i zmniejszam gaz. Po minucie dodaje pokrojoną paprykę oraz pomidory z puszki i kukurydzę, mieszam i duszę na małym ogniu ok 10 minut. W między czasie gotuję brązowy ryż w osolonej wodzie. Po tym czasie dodaje ugotowana wcześniej fasole (lub z puszki), część fasoli rozgniatam widelcem i duszę wszystko jeszcze ok 5 minut. Danie posypuję rozdrobniona natka pietruszki.

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x