Podczas współpracy dietetycznej moi pacjenci zawsze otrzymują ode mnie pyszne, sprawdzone przeze mnie przepisy. Zazwyczaj są to szybkie dania, nieskomplikowane, bo mało kto dziś ma czas na długie stanie w kuchni.
Może przyda się Wam przepis na aromatycznego kurczaka z pieczonymi ziemniakami i marchewkami oraz sałatką z chrupiących warzyw? W sam raz na obiad! 😁
U mnie do dania była jeszcze chrupiąca sałatka z mieszanki sałat z pokrojonymi kolorowymi paprykami, pomidorem, oliwkami i vinegretem. 🥗
Składniki:
Udka i podudzia kurczaka
Czerwona cebula, 1 szt.
Przyprawy:
Trawa cytrynowa przyprawa 1 łyżeczka
Limonka 1 szt.
Curry 1 łyżeczka
Słodka czerwona papryka
Świeży imbir kawałek ok 3 cm
Sól, pieprz
Ziemniaki pieczone w mundurkach
Czosnek – całe ząbki bez obierania, 3 szt.
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Rozmaryn – 1 łyżeczka
Tymianek – 1 łyżeczka
Marchewki:
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Rozmaryn ½ łyżeczki
Kurczaka nacieram przyprawami, przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pokrojoną limonkę i pokrojoną w piórka cebulę. Piekę pod przykryciem ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ziemniaki dokładnie myję, z jednej strony nacinam nożem, dokładnie nacieram oliwą i posypuję przyprawami. Przykrywam i piekę razem z kurczakiem.
Marchewki obieram i kroję w słupki. Nacieram oliwą z oliwek, posypuję rozmarynem i wkładam na 20 minut do piekarnika (czyli po 40 minutach pieczenia kurczaka i ziemniaków)
Smacznego!