Lubisz tradycję, ale obawiasz się kaloryczności świątecznych potraw? Chciałabyś zmodyfikować przepisy, ale nie masz pewności czy nadal będą smakować dobrze? Przygotowałam przepisy fit na wielkanocne potrawy – zawierają zamienniki cukru oraz mają mniejszą ilość tłuszczu niż tradycyjne, kaloryczne dania.
Przepis w wersji fit na wielkanocną babkę marmurkową
Składniki:
150ml oleju
370 mąki orkiszowej
150g erytrytolu
4 jajka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
40g mleka lub wody
30g kakao
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić forme do babki. Do miski wlac olej i dodac 120g slodziku, wymieszać mikserem na wysokich obrotach. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 20ml mleka. Polowe masy wlac do formy na babkę. Do pozostałej połowy dodac pozostały slodzik i kakao. Wymieszać. Następnie przełożyć do formy. Dla uzyskania efektu marmurku trzeba wymieszać obie warstwy np. Widelcem. Piec ok godziny (u mnie 55min). Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie do ostygnięcia.
Marchewkowy piernik z imbirem
Uwielbiam to ciasto, jest wilgotne i bardzo smaczne. Zaczęłam piec je na Święta Bożego Narodzenia, ale jest tak dobre i „bogate” w smaku, że robię je teraz na każde święta – również na Wielkanoc. Polecam ci ten fit przepis na kolejną wielkanocną potrawę.
Składniki:
żytnia mąka 100gpszenna mąka 100cukier 100g(lub ta sama ilość erytrytolu, „oszczędzisz” wtedy na całym cieście ok 400kcal!), 60ml oleju
2 jajka
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 cm korzenia imbiru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
50g orzechów włoskich
50g nasion chia
4 marchewki ok. 250g
sok z 1/2 pomarańczy
Polewa:
skórka z 1/2 pomarańczy
tabliczka gorzkiej czekolady
Jajka utrzyj z cukrem/erytrytolem. Podczas miksowania dolewaj małą strużką olej. Następnie nasiona chia zmiel w młynku i wymieszaj z innymi suchymi składnikami (mąką, przyprawami, sodą) i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Teraz zetrzyj na tarce marchew i imbir a orzechy rozdrobnij, 2 łyżki odłóż do posypania. Następnie zeskrob skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 70 min. Upieczony piernik odstaw do ostudzenia. W tym czasie roztop w kąpieli mlecznej czekoladę dodając skórkę z pomarańczy. Polej nim piernik i posyp pokruszonymi orzechami.
Fit sernik pieczony
Kolejny fit przepis na wielkanocną potrawę należy do sernika, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych.
Składniki: 3 łyżki (ok 50g) masła, 50g cukru brązowego (lub najlepiej erytrytolu), opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka (2 żółtka i 2 białka), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny,750g chudego twarogu zmielonego dwukrotnie, szczypta soli.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawaj po jednym żółtku. Nadal miksując dodaj proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Następnie dodaj twaróg miksując na niższych obrotach. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do twarogu już nie miksując a delikatnie mieszając łyżką. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do blaszki/ tortownicy. Piec ok 60minut w temperaturze 180stopni C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na ok. 20 minut lub dłużej aż piekarnik wystygnie.
Pasztet z ciecierzycy
Pora na wytrawne fit przepisy na wielkanocne potrawy.
PASZTET Z CIECIERZYCY (PRZEPIS NA 6 PORCJI)
Ciecierzyca (ugotowana) – 500 g (25 x Łyżka)
Pietruszka, korzeń – 250 g (5 x Sztuka)
Jaja kurze całe – 168 g (3 x Sztuka)
Bulion drobiowy (domowy) – 120 g (0.5 x Szklanka)
Tahini – 120 g (20 x Łyżeczka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
Kmin rzymski (kumin) – 12 g (3 x Łyżeczka)
Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
Papryka słodka (mielona, wędzona) – 5 g (1 x Łyżeczka)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 40 minut
Ciecierzycę namocz dzień wcześniej i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj marchew i pietruszkę i smaż przez ok. 6
minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości (ok. 8 minut) Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w 170 stopniach (z włączonym
termoobiegiem).
Jajka faszerowane twarogiem i suszonymi pomidorami
Jajko to główny bohater tych świąt. Dlatego w fit przepisach na wielkanocne potrawy nie powinno zabraknąć i dania z jajem!
Składniki:
Jaja kurze całe – 224 g (4 x Sztuka)
Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 75 g (5 x Sztuka)
Twaróg chudy lub półtłusty 50g
Kiełki rzodkiewki – 16 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 25 minut
Twaróg rozgnieć widelcem. Ugotuj jajko na twardo i pokrój je w połówki. Białka jaj połóż na talerzu, a żółtka odłóż do miseczki. Do żółtek dodaj twaróg, wrzuć suszone pomidory i zblenduj na gładką masę. Każdą połówkę jajka faszeruj jedną łyżeczką pasty. Podawaj z kiełkami.
Smacznego!
Jestem ciekawa czy któryś z przepisów Was zainteresował i planujecie go wypróbować przez najbliższe święta?