21 kwietnia 2017

Przepis na szybką cieciorkę ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

4 garście świeżych listków szpinaku

1,5 szklanki ugotowanej cieciorki/ ciecierzycy

puszka krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 łyżka mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego to nie to samo co kminek!)

sól

pieprz

2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy z oliwek)

 

Przygotowanie:

Czosnek obieram, siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekany czosnek. Ciągle mieszając, chwilę smażę. Dodaję listki szpinaku, czekam aż zwiędną, co chwila mieszając. Następnie dodaję pomidory z puszki wraz z zalewą, mieszam składniki i dorzucam namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycę. doprawiam solą, pieprzem i kuminem. Wszystko dusze na wolnym ogniu ok 3 minut. I już gotowe!

Jak przygotować cieciorkę?

Dzień wcześnie wypłucz połowę potrzebnej porcji (cieciorka zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie podczas moczenia) pod wodą i zalej ją wodą w garnku. zostaw na kilka godzin, np. na noc (możesz tez dłużej). Po kilku godzinach odlej wodę, wypłucz cieciorkę raz jeszcze i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Do gotującej wody możesz dodać bulionu warzywnego.  Po tym czasie cieciorkę odlej. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *