Zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność (IO)?
Jako dietetyk odpowiadam co to jest.
Wśród moich pacjentek to najczęstszy problem. Jestem dietetyczką zajmującą się dietoterapią insulinooporności.
W tym artykule wytłumaczę Ci co to jest insulinoporność
Co to jest insulina?
By wiedzieć co to jest insulinooporność musisz wiedzieć co to jest insulina. Insulina to „hormon życia”, który jest odpowiedzialny za wniknięcie glukozy do wnętrza komórek. Gdy zjemy posiłek w naszej krwi rośnie stężenie glukozy. Wtedy trzustka produkuje insulinę, by ta przetransportowała glukozę do komórki. Zwykle taki transport glukozy do komórek dzieje się dość szybko i w zależności od składu posiłku potrzeba około 3 godzin glukoza dotarła do wnętrza komórek i tym samym jej poziom we krwi się obniżył.
Jak to wygląda u osób z insulinoopornością?
U osób insulinoopornych, podobnie jak u osoby zdrowej, stężenie glukozy we krwi po posiłku wzrasta. W odpowiedzi na to trzustka produkuje insulinę. Insulina wraz z krwią dociera do komórek i tu pojawia się problem, bo komórki są „głuche” na jej działanie. Nie reagują na nią. By nie dopuścić do wysokiego stężenia glukozy we krwi (czyli hiperglikemii) trzustka produkuje insuliny więcej i więcej. Stan tej nadprodukcji insuliny określa się hiperinsulinemią.
Wyobraź sobie, że w jakimś domu jest impreza. Jest głośna muzyka. Drzwi są zamknięte na klucz, więc zaproszeni goście zaczynają gromadzić się pod drzwiami. Dzwonią dzwonkiem. Ale w środku nie słychać dzwonka – nikt drzwi nie otwiera. Zaproszonych gości pod drzwiami jest coraz więcej. Postanawiają dzwonić dzwonkiem non stop. Nadal to jednak nic nie daje. Gospodarz domu ich nie słyszy. Dzwonią więc jeszcze i jeszcze… aż w końcu ktoś otwiera drzwi wpuszczając gości do środka.
Hiperinsulinizm – niebezpieczny stan gdy masz insulinooporność
„Nadprodukcja” insuliny czyli hiperinsulinemia z jednej strony ratuje przed wystąpieniem cukrzycy typu II, bo duże dawki produkowanej insuliny nie dopuszczają do wysokich stężeń glukozy we krwi. Z drugiej strony ten stan nie jest obojętny dla organizmu. Powoduje m.in. stłuszczenie wątroby, zaburza gospodarkę cholesterolem, regulację ciśnienia krwi, wpływa na pracę jajników.
Insulinooporność – stan przed cukrzycą typu II
Wiele moich pacjentek z insulinoopornością obawia się tego, że będą mieć cukrzycę typu II. Rzeczywiście, jeśli nic nie zrobi się w kierunku zmniejszenia insulinooporności, jej wynikiem prawdopodobnie w przyszłości będzie cukrzyca.
Dzieje się to dlatego, że trzustka osób insulinoopornych non stop pracuje na wysokich obrotach. W miarę upływu czasu trzustka stopniowo się wyczerpuje i nie jest w stanie wyprodukować insuliny w takiej ilości, aby zrekompensować oporność. To jak ten dzwonek do domu – non stop używany kiedyś po prostu się zużyje.
Jeśli trzustka nie będzie w stanie wytwarzać większych ilości insuliny, to glukoza, zamiast wnikać do komórek, pozostaje we krwi. Czyli jej poziom we krwi się podnosi, początkowo do takich wartości, że mamy do czynienia ze stanem przedcukrzycowym, a z czasem rozwija się cukrzyca typu 2.
Jak zapobiec cukrzycy?
Zacznij działać. Zgłoś się do dietetyka, który pracuje z osobami z insulinoopornością, który ma wiedzę i doświadczenie. Dietetyk specjalizujący się w insulinooporności, dopasuje zalecenia żywieniowe pod Twój stan zdrowia oraz tryb życia. Dietetyk nauczy Cię jak powinna wyglądać zdrowa dieta w Twoim przypadku. Wspólnie wypracujecie takie rozwiązania, które zostaną z Tobą na zawsze.
Jestem dietetyczką z certyfikatem z oznaczeniem „Specjalista przyjazny insulinoopornym” https://szkoleniesoit.p
l/specjalisci_soit/rozanska-malgorzata/ Od lat pomagam osobom z insulinooporność zachować zdrowie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Zapraszam do kontaktu! Więcej o mnie możesz dowiedzieć się tutaj Zajrzyj do mnie na Facebook i Instagram